Forebyggende miljøovervåking

Det er ikke mulig å gjennomføre store anleggsprosjekter uten at det påvirker naturen. Sammen med entreprenørene gjør Nye Veier det som er mulig for å overvåke situasjonen og redusere effektene på ytre miljø.

Før og nå: Bilder tatt ved Hydal bru etter hogst og per juni 2018. Illustrasjonsfoto.

 
Miljøvurderinger i forkant av anleggsarbeidene

I det første halvåret av anleggsarbeidet på strekningen E18 Rugtvedt-Dørdal var arbeidet konsentrert om flytting av løsmasser, utsprengning av stein, bygging av anleggsveier og flytting av steinmasser til steinlager, deponier og knuseverk. Det ble også gjort forberedelser til støping av bruer og konstruksjoner. Store mengder masser ble håndtert langs hele traseen.

En viktig læring fra første halvår med anleggsarbeider er at gode miljøvurderinger må gjøres før anleggsarbeid igangsettes i et område. Det er utarbeidet tiltaksplaner for en rekke steder og det etableres tiltak etter behov. Det er bygget en rekke rensedammer og gjøres mye for å hindre forurensning av vassdrag. Alle naturverdier og kulturminner som skal bevares er gjerdet inn.

Det er ikke mulig å gjennomføre store anleggsprosjekter uten at det blir påvirkning på naturen. Nye Veier og totalentreprenøren gjør det som er mulig for å overvåke påvirkningene på ytre miljø, redusere påvirkningen og dokumentere dette. Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) skriver i vurdering at anleggsarbeidene har gitt en synlig og målbar påvirkning i lokal vannkvalitet. Undersøkelsene av bunndyr, fisk og alger ga i denne perioden ingen indikasjoner på biologiske endringer i undersøkte vann-forekomster som følge av anleggspåvirkning.

Både Nye Veier og NIBIO mener at påvirkningen er en kortvarig påvirkning mens anleggsarbeidene pågår og at vassdragene vil komme tilbake til god tilstand etter anleggsarbeidene er ferdig. Dette har man også sett i mange andre anleggsprosjekter.

 

Bakgrunn for rapport om ytre miljø


Nye Veier har utarbeidet den første miljørapporten for ny E18 Rugtvedt – Dørdal. Rapporten omfatter perioden juni 2016 til og med desember 2017 og omfatter forundersøkelser, forberedende arbeider og første halvår av anleggsarbeidene. Denne saken inneholder hovedtrekkene i en miljørapport som er oversendt Fylkesmannens miljøvernavdeling og Bamble kommune. Rapporten fra Nye Veier beskriver arbeid med ytre miljø som er utført i forbindelsen med bygging av ny firefelt E 18 fra Rugtvedt til Dørdal i 2016 og 2017. Arbeidet er utført av Nye Veier, NIBIO og totalentreprenør BetonmastHæhre.

 

Rapportene

Nye Veier Miljørapport 1 E18 Rugtvedt – Dørdal
NIBIO rapport: Forundersøkelse i berørte vassdrag
NIBIO rapport: Halvårsrapport for anleggsperioden Juli – desember 2017

 

 

Bilder