Vellykkede prøvepelinger

Nye Veier har allerede hentet ut mye verdifull informasjon fra prøvepelingen i Mjøsa. Resultatene skal brukes videre som underlag i valg av ny brutrasé.

– Det vi allerede nå ser fra prøvepelingen er at vi har klart å hente ut verdifull kunnskap om blant annet bæreevne, friksjon og grunnforhold for de pelene som er satt i Mjøsa. Det er også gjennomført en rekke miljøtester som går på støy, både under og over vann, turbiditet (partikkelspredning under vann), vannprøver, og måling av strømninger for å se hvordan partiklene beveger seg, og hvor langt de spres. Resultatene er så langt positive, sier prosjektutviklingssjef Jarle Kristian Tangen i Nye Veier.

Ifølge Tangen har prøvepelingen også gitt verdifull kunnskap på andre områder.

– Entreprenøren Keller har fått gjort en fullskalatest med lange peler på Mjøsa i svært vanskelige værforhold. Tilrigging av så stort og tungt materiell er fint å få testet før man skal i gang med selve brubyggingen. Dette er også nyttige erfaringer vi tar med oss videre i arbeidet.

Isen har lagt seg sør for Mjøsbrua

På grunn av at isen har lagt seg sør for Mjøsbrua vil det ikke gjennomføres flere prøvepelinger i denne omgang. Hva som skjer videre, må Nye Veier komme tilbake til.

– Naturkreftene rår vi dessverre ikke over. Entreprenøren iverksatte flere tiltak for å forsøke å ferdigstille arbeidet med blant annet nattarbeid og bruk av isbryter for å kunne fullføre pelingen før isen la seg. Nå vurderer vi ulike alternativer for hva som skal skje videre. Det kan være aktuelt å ta opp igjen arbeidet til våren, men det er for tidlig å si noe mer om nå. Vi sitter allerede på mye verdifull informasjon, sier Tangen.

Hensikten med prøvepelingene er å få mer kunnskap om grunnforholdene i Mjøsa. Resultatene skal brukes som grunnlag for valg av brutrasé for ny Mjøsbru.

 

Link til tidligere sak: Nå starter prøvepelingene i Mjøsa | Nye Veier AS

Bilder