Stor interesse for grunnervervsmøter

Det var stor interesse for møtet for grunneiere og skogeiere i Søgne, Songdalen og Mandal kommuner som ble avholdt tirsdag 15. august og onsdag 16. august

Nye Veier må skaffe seg rettighetene til privat og offentlig eiendom som ligger i traseen før E39 kan bygges ut i Vest-Agder og Rogaland. Prosessen for grunnerverv er i full gang på strekningen Kristiansand vest til Mandal øst. Tirsdag 15. august og onsdag 16. august ble det avholdt møte for grunneiere og skogeiere i Søgne, Songdalen og Mandal kommuner (bildet).

– Dette er komplekse saker og ofte tar det tid fra vi tar kontakt med grunneieren til vi har en endelig avtale. Det kan være mange forhold som må avklares, man kan derfor inngå en arbeidstillatelse og jobbe videre sammen med grunneier med nødvendige avklaringer før en endelig kjøpekontrakt foreligger, sier Terje Lauvik Bjorheim, grunnervervsansvarlig ved E39-prosjektet til Nye Veier.

Sammen med to kolleger skal han planlegge og gjennomføre kontakten og forhandlingene med grunneierne som blir involvert på E39-prosjektet.

Frivillig eller ufrivillig prosess?
Det er tre måter å gjennomføre et grunnerverv på:
Kjøpekontrakt: Dette er en endelig og gjensidig avtale der alle erstatningsvilkår er utformet slik at Nye Veier kan overta eiendommen umiddelbart, og erstatningen utbetales.
Arbeidstillatelse, også kalt tiltredelsesavtale: Her får Nye Veier adgang til å ta i bruk arealet straks. Slik kan veibyggingen komme i gang, selv om det er uenighet om erstatningen. Den blir i så fall fastsatt seinere, enten ved kjøpekontrakt, eller av skjønnsretten (Tingretten), med mindre man kommer til enighet underveis.
Ekspropriasjon: Når Nye Veier og grunneier ikke lykkes i å forhandle fram en avtale, må grunneier ufrivillig gi fra seg hele eller deler av eiendommen. Dette skjer ved ekspropriasjon. I slike tilfeller blir erstatning fastsatt av skjønnsretten, med mindre man kommer til enighet underveis.

Juss og etikk
Eiendomsretten står sterkt i Norge, og begrepet «full erstatning» har lang tradisjon i rettspraksis. De førende bestemmelsene for dagens grunnerverv finner vi i det som kalles ekspropriasjonserstatningsloven og i en rekke tidligere rettsavgjørelser. Det er dette som er basis for Nye Veier og for skjønnsretten når erstatningene skal fastsettes.


– Vårt mål er å tilby en minnelig erstatning som er høyere enn det som ville blitt resultatet i et skjønn. Med andre ord: Det skal være mer økonomisk gunstig å inngå en kjøpekontrakt enn å gå til et skjønn, påpeker Terje Lauvik Bjorheim, og legger til:
– Men vi er svært opptatt av etikken i grunnervervsaker. Det betyr kort sagt at alle grunneiere skal behandles likt og respektfullt – og at alle får tilbud om erstatning etter gjeldende regelverk. Vi kan også dekke kostnadene for juridisk hjelp, men dette må avklares etter henvendelse til oss, sier Bjorheim.

 

 

Hva slags erstatning?
Erstatningsbeløpene og de juridiske problemstillinger varierer fra sak til sak, men her følger en kort oversikt for fire hovedtyper grunnerverv:

Hel bolig: Her vil det hovedsakelig være markedsverdi med flytteutgifter, tilpasning og dokumentavgift som utgjør erstatningen for egen bopel. I enkelte tilfeller kan man også har krav på en høyere erstatning for å være i stand til å kjøpe seg en ny bolig.
Del av eiendom: Erstatningen utgjøres av differansen mellom eiendommens verdi før og etter avståelse av arealet.
Dyrka mark: Bruksverdi, det vil si en verdi over vanlig markedsverdi (konsesjonsverdi).
Skog: Skogeiere får erstatning basert på en bruksverdi det vil si at man får en netto verdi av tømmeret samt en såkalt grunn- og venteverdi. Med grunnverdi menes skogsmarkas verdi uten trær. Venteverdi er verdien av ungskog som ikke er hogstmoden. (Verdien utregnes på tilnærmet samme måte som konsesjonsverdi)
Det er gjennomført skogtaksering i kommunene Kristiansand, Songdalen, Søgne og Mandal. Det er foretatt befaringer, møter og forhandlinger med grunneiere.

– Vi har gjennomført informasjonsmøter for grunneiere. Nå kommer vi til å ta kontakt med de enkelte grunneierne for å avtale befaringer, individuelle møter og gjennomføre forhandlinger om konkrete kjøpstilbud. Men hvis det er noen som ønsker å komme raskt i gang med prosessen, ser vi gjerne at de henvender seg direkte til oss, oppfordrer Bjorheim.
Det blir også åpne kontordager 12. og 13. september 2017 på E39-prosjektets lokasjon på Fiskåtangen i Vågsbygd, Kristiansand. For mange er stedet kjent for å ha huset regionsavisen Fædrelandsvennen. Adressen er Svanedamsveien 10. Åpningstiden blir fra klokken 09.00 til 18.00 begge dager.

– Her kan man komme innom å diskutere spørsmålsstillinger knyttet til sin eiendom, sier Terje Lauvik Bjorheim.

Kontaktpersoner for grunnerverv:
Terje Lauvik Bjorheim: terje.bjorheim@nyeveier.no Telefon: 94122860
Erlend Sjulstad Lie: erlend.lie@nyeveier.no Telefon: 40222555
Ivar Hebnes: ivar.hebnes@nyeveier.no Telefon: 91350561

Bilder