Ranheim-Åsen: Grunnervervet er i gang

Nye Veier må skaffe seg rettighetene til mye privat og offentlig eiendom før E6 kan bygges ut i Trøndelag. Prosessen for grunnerverv er i gang på strekningen Ranheim–Åsen.

– Dette er komplekse saker, og det kan ta lang tid fra vi tar kontakt med grunneieren for å kjøpe eller leie eiendommen, til de nødvendige rettighetene er overført, sier Arild Sunde, grunnervervsansvarlig i Nye Veier Trøndelag. Sammen med tre kolleger planlegger han hvordan grunnervervet skal foregå fra Ranheim til Åsen. Denne E6-strekningen vil berøre rundt 200 eiendommer.

Frivillig eller ufrivillig?

Det er tre måter å gjennomføre et grunnerverv på:

  • Kjøpekontrakt. Dette er en endelig og gjensidig avtale der alle erstatningsvilkår er utformet slik at Nye Veier kan overta eiendommen umiddelbart, og erstatningen utbetales.

  • Arbeidstillatelse, også kalt tiltredelsesavtale. Her får Nye Veier adgang til å ta i bruk arealet straks. Slik kan veibyggingen komme i gang, selv om det er uenighet om erstatningen. Den blir i så fall fastsatt seinere, enten ved kjøpekontrakt, eller av skjønnsretten (Tingretten), med mindre man kommer til enighet underveis.

  • Ekspropriasjon. Når Nye Veier og grunneier ikke lykkes i å forhandle fram en avtale, må grunneier ufrivillig gi fra seg hele eller deler av eiendommen. Dette skjer ved ekspropriasjon med hjemmel i veglovens paragraf 50, og det er regionveisjefen i Statens vegvesen gjør vedtaket. I slike tilfeller blir erstatning fastsatt av skjønnsretten, med mindre man kommer til enighet underveis.

Juss og etikk

Eiendomsretten står sterkt i Norge, og begrepet «full erstatning» har lang tradisjon i rettspraksis. De førende bestemmelsene for dagens grunnerverv finner vi i det som kalles ekspropriasjonserstatningsloven og i en rekke tidligere rettsavgjørelser. Det er dette som er basis for Nye Veier, og for skjønnsretten når erstatningene skal fastsettes.

– Vårt mål er å tilby en minnelig erstatning som ikke er lavere enn det som ville blitt resultatet i et skjønn. Med andre ord: Det skal være mer økonomisk gunstig å inngå en kjøpekontrakt enn å gå til et skjønn, påpeker Sunde.

– Men vi er svært opptatt av etikken i grunnervervsaker. Det betyr kort sagt at alle grunneiere skal behandles likt og respektfullt – og at alle får tilbud om erstatning etter gjeldende regelverk. Vi kan også dekke kostnadene for juridisk hjelp, men dette må avklares etter henvendelse til oss, sier Sunde.

Hva slags erstatning?

Erstatningsbeløpene varierer naturligvis fra sak til sak, men her følger prinsipper for fire hovedtyper grunnerverv:

  • Hel bolig: Her gjelder markedsverdi eller høyere dersom dette er eiers bolig, og det er nødvendig for å kjøpe en annen tilsvarende bolig.

  • Stripe av eiendom: Erstatningen utgjøres av differansen mellom eiendommens verdi før og etter avståelse av arealet. I tillegg erstattes nødvendig vegetasjon, gjerder og liknende.

  • Dyrka mark: Marginal bruksverdi, det vil si en verdi over vanlig markedsverdi (konsesjonsverdi).

  • Skog: Skogeiere får erstatning basert på såkalt grunn- og venteverdi, samt netto verdi av tømmeret. Med grunnverdi menes skogsmarkas verdi uten trær. Venteverdi er verdien av ungskog som ikke er hogstmoden. 

Hva skjer nå?

For tida utarbeider Nye Veier det som kalles ervervstegninger (W-tegninger). Disse tegningene viser hvordan den enkelte eiendommen vil bli berørt av utbyggingen, både størrelsen på arealene og hva slags type arealer veiselskapet må erverve.

I høst planlegges det dessuten skogtaksering, og ut dette året og i hele 2018 vil det bli befaringer, møter og forhandlinger med grunneiere. Eventuelle skjønn kommer ikke før i 2019 og 2020.

– Vi inviterer til informasjonsmøter for grunneiere i september og oktober. Her vil det bli gitt mye nyttig informasjon, og vi håper på god deltakelse. Deretter kommer vi til å ta kontakt med de enkelte grunneierne for å avtale befaringer, individuelle møter og gjennomføre forhandlinger om konkrete kjøpstilbud. Men hvis det er noen som ønsker å komme raskt i gang med prosessen, ser vi gjerne at de henvender seg direkte til oss, oppfordrer Sunde.

Slik kommer du i kontakt med Nye Veiers grunnerververe på «din» E6-strekning:

RANHEIM–VÆRNES:
Lars Håvard Verkland
975 11 662
lars.verkeland@nyeveier.no
Eller:
Steffen H. Solberg
482 04 900
steffen.solberg@nyeveier.no

KVITHAMMAR–ÅSEN
Otto Formo
405 16 066
otto.formo@nyeveier.no

MERK: I høst inviterer Nye Veier også til «åpen dag» om grunnerverv. Her kan det avtales egne møter for å ta opp ulike forhold direkte med selskapets grunnerververe. Tid og sted for arrangementet blir gjort kjent på våre hjemmesider + Facebook: «Nye Veier E6 Trøndelag». I tillegg får berørte grunneiere brev fra Nye Veier.