Optimistisk åpning i Trondheim

– Jeg er kjempeoptimistisk på vegne av Nye Veier, sa samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen under åpningen av Nye Veiers kontor i Trondheim.

Nye Veier i Trøndelag skal som kjent bygge ut E6 fra Ulsberg i sør til Åsen i nord, en samlet strekning på drøyt 10 mil. Dette skal skje raskere og mer kostnadseffektivt enn det som har vært vanlig i norsk veibygging.

– Vi ser allerede at den samlede porteføljen til Nye Veier kan realiseres på 12, ikke 20 år – og med en besparelse på 20 prosent. Det vil si 20–30 milliarder kroner, påpekte Solvik-Olsen.


Ketil Solvik-Olsen

 

Til kontoråpningen i Trondheim 26. april hadde Nye Veier invitert en rekke gjester fra politikk, samfunns- og næringsliv. Dette var også første offisielle opptreden som regiondirektør i NHO for tidligere statsråd Tord Lien.

– Mine 2300 medlemmer er entusiastiske til Nye Veier, og selskapet må få mulighet til å levere,  sa Lien i sin hilsningstale. Han påpekte at det i Trøndelag er stor enighet om å satse på vei, og advarte mot å bruke tid på omkamper, enten det gjelder Ny Veiers mandat eller prosjekter.


Tord Lien

 

Ny og bedre E6 i Trøndelag har lenge vært en sentral arbeidsoppgave for Norges Lastebileierforbund, og regionsjef Roar Melum så svært positivt på det videre samarbeidet med Nye Veier.

– Nye Veiers vilje til samarbeid er helt unik. Her er det åpne dører og fellesløsninger som gjelder. Samtidig blir vi utfordret til å tenke nytt om pengebruken, poengterte Melum.


Roar Melum med åpningsgave til Nye Veiers trøndelagssjef, Johan Arnt Vatnan.

 

I arbeidet for å redusere kostnadene og øke samfunnsnytten for E6-utbyggingen i Trøndelag, legger Nye Veier også stor vekt på konstruktivt samarbeid med berørte kommuner. Ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes (Sp), kvitterte på denne måten i sin hilsen:

– Dialogen med Nye Veier er aldeles fortreffelig, og min tidligere skepsis er tilbakevist. Dette selskapet tenker nytt og annerledes om både gjennomføring og kostnader, og det trenger vi. Derfor vil jeg si til statsråden: Her har dere gjort noe klokt!

Les hele talen fra Ivar Vigdenes


Ivar Vigdenes overrakte gave-kaktus, men kun fordi Nye Veiers kontor ikke  plassert i Stjørdal!

 

Som representant for kommunene langs E6 sør, roste også Melhus-ordfører  Gunnar Krogstad (Ap) Nye Veier for å opptre lyttende og tenke alternativt. Han la imidlertid ikke skjul på sin skepsis mot den samfunnsøkonomiske kost-nyttemodellen som har sendt utbyggingen av Ulsberg–Melhus nedover på Nye Veiers prioriteringsliste.

– Vi vet at «vår vei» er utrolig viktig, og mener modellen ikke fanger opp nytten på en god nok måte. Det burde vært mer plass for lokalpolitisk skjønn, fastslo Krogstad, og så fram til videre samarbeid med Nye Veier.


Gunnar Krogstad

 

For Nye Veiers adm. direktør, Ingrid Dahl Hovland, var kontoråpningen i Trondheim en viktig milepæl, ikke minst fordi selskapet nå er etablert i et sentralt innovasjonsmiljø med NTNU og Sintef. Hun minnet samtidig om at Nye Veier skal planlegge, bygge og drifte helhetlige og trafikksikre veier på en raskere måte – og la stor vekt på nye gjennomføringsmodeller med tidlig involvering av entreprenører og andre aktører.

– Gode veier er blodårene i samfunnet vårt, understreket Dahl Hovland og trakk fram Nye Veiers verdier: fornye, forbedre, forsikre.

– Vi må aldri glemme oppgaven vår! sa selskapets toppsjef.


Ingrid Dahl Hovland

 

Johan Arnt Vatnan – prosjektdirektør for E6-utbyggingen nord og sør for Trondheim – kalte prosjektet «tidenes satsning på samferdsel», og mente Nye Veiers kontoretablering har satt et godt fotavtrykk i det nye, samlede Trøndelag (450 000 innb., vår anm.).

– Nå ser vi med nye øyne på alle sider av porteføljen vår for å få nytten opp og kostnadene ned. Denne optimaliseringen skal vi få til, sammen med kommuner og alle andre vi samarbeider med, forsikret Vatnan.


Johan Arnt Vatnan

 


Charlotte Audestad. slo an blant de ca. 70 frammøtte med egne sanger om å være «underveis».

 


Konditorene gikk også Nye Veier
under  kontoråpningen.

 

Bilder