Nye arkeologiske kartlegginger i gang

På oppdrag fra Riksantikvaren har personell fra Fylkeskonservatoren i Vest-Agder igangsatt arkeologiske grunnundersøkelser langs strekningen fra Herdal i Lyngdal til Mandalselva.

Områdene som undersøkes ligger i korridoren for nye E39 som skal realiseres i regi Nye Veier.

Arbeidet starter med maskinell sjakting, hvor man ved hjelp av gravemaskin fjerner jordlaget. Sjaktene er tre meter brede. Med matjorda lagt til side, ser man etter eventuelle fargeforskjeller og formasjoner i grunnen. Det er ikke tilfeldig hvor man graver bort jorda. På forhånd er det gjort et stort stykke jobb med å lese seg opp på tilgjengelig dokumentasjon. Det finnes blant annet en egen database for slikt type arbeid, kalt Askeladden. Her er informasjon fra tidligere undersøkelser gjort tilgjengelig. Andre kilder til forhåndskunnskap er eldre bygdebøker. Dette kan gi verdifull informasjon om hvor man bør lete etter spor fra svunnen tid.

LES OGSÅ: Skal igang med arkeologiske undersøkelser i Lyngdal, Lindesnes og Mandal 

Det er Joakim Wintervoll fra fylkeskonservatoren som er feltleder og ansvarlig for undersøkelsene. Med seg har han medfeltleder Rune Fredriksen Montse Cuconella og Anna Bang. Maskinsjef Håkon Norum fra det Lindesnes-baserte familiefirmaet Norum AS synes det er spennende å være med på slike oppdrag.

- Det er blitt noen timer sammen med arkeologene, og det er spennende arbeid å være med på, sier Norum.

Feltleder Wintervoll er glad for samarbeidet.

- Det er bra å ha med en som har et trent øye når han fører maskinen, sier Joakim Wintervoll.

Bilder