Mister gården, men gir Nye Veier honnør

– Vi skulle gjerne blitt boende her i dalen, men klager ikke. Og dialogen med Nye Veier har vært enestående.

I 26 år har Viljo Aas bodd og trivdes på gården Kleiva øverst i Vuddudalen sør for Åsen i Levanger kommune. Nå går det mot slutten. Kleiva er innløst av Nye Veier, og eiendommen blir etter hvert omgjort til et viktig E6-knutepunkt. Sannsynligvis kommer det et såkalt halvkryss her, med sørvendte ramper. Nord for Åsen bygges trolig et fullt toplanskryss.

 – Ny vei et framskritt

– Jeg skjønner jo at det trengs ny og bedre E6, og veiplanene er et framskritt. Likevel er det litt sårt å tenke på at gården forsvinner. Her er det lagt ned mye arbeid, sier Aas.

Han kommer opprinnelig fra Skien og har aldri angret på at kona og han overtok Kleiva tidlig på 90-tallet. Litt tungvint var det i starten, men etter at de fikk «mast seg til» skikkelig gårdsvei, har livet vært godt for både folk og sau mellom bratte skrenter i Vuddudalen. 

– Mange som raser forbi med bil og tog, tror at denne plassen er mørk og isolert. Det er bare tull. Riktignok er sola borte fra slutten av november til begynnelsen av februar. Men ellers er det lyst og trivelig her, forteller Aas. Neste år blir det innflytting i ny villa i Åsen med 650 mål tomt.

– Har vent oss til tanken

– Dette har vært en langvarig innløsningsprosess, så vi har vent oss til tanken på å miste gården. Det hjelper også godt at dialogen med Nye Veier har vært enestående. Erstatningsoppgjøret har vi heller ingen grunn til å klage på, forteller Aas.

Kleiva er blant de ca. 70 eiendommene som berøres av E6-utbyggingen mellom Ulsberg og Åsen. I alt rives rundt 150 bygninger. 


KLEIVA: Gården øverst i Vuddudalen er allerede innløst av Nye Veier.

Foto øverst:
GRØNT: Viljo Aas sluntrer ikke unna plenklippen på Kleiva selv om gården må vike for bedre og tryggere E6.

 

 

 

Bilder