Må Melhus-historien skrives om?

Arkeologenes "E6-funn" i Melhus er så oppsiktsvekkende at historien trolig må skrives om i denne delen av Gauldalen. Utgravingene er tilrettelagt og finansiert av Nye Veier.

– Funnene nærmest renner inn, sier Nye Veiers Anne-Lise Bratsberg. Hun er rådgiver for ytre miljø, E6 Trøndelag, og samordner det arkeologiske arbeidet med NTNU Vitenskapsmuseet.

– På Sandbrauta, vest for Gaula ved Lundamo, er det avdekket flere gravminner inkludert bergkunst. Denne kunsten er stilistisk svært lik funn gjort i Tyskland og Sverige. Ett av de store spørsmålene som ennå ikke er besvart etter alle funnene på Sandbrauta i fjor, er hvor bronsen kommer fra. Kanskje er det sammenhenger her? spør Bratsberg.


BERGKUNST: Stein med en innrisset menneskefigur, funnet på Sandbrauta.

På et annet utgravingsfelt, Foss ved Hovin, er det påvist sammenhengende bosetting fra bronsealder til i dag. Her er det også funnet middelalderhus.

– Slike funn er vanlige i by, men ikke i norske bygder. Ved middelalderhuset ligger også en flott steinhelle (se foto helt øverst i saken) med flere skålgroper, som trolig er fra bronsealder. Er dette et eksempel på historisk gjenbruk? spør Bratsberg videre.


FIBULA: Blant andre viktige viktige funn er en fibula (bøylenål).

På et felt på Gyllan har arkeologene avdekket to store gravrøyser. Da de tok fatt på arbeidet, ble det antatt at disse røysene var 7 meter i diameter. Nå viser det seg at de er 15 meter! Da må fagfolkene møysommelig jobbe seg nedover, lag for lag, både på gravrøysa og i kulturlaget. Hver stein blir målt, fotografert og fjernet separat.  

Samtidig blir det brukt mye gravemaskin ved utgravinger som dette. Både på Foss og Sandbrauta ligger kulturlag under solide lag med leire som noen steder kan være to meter tykke. Dette kaster også lys over geologien i Gauldalen. 

 
FORMIDLING: NTNU Vitenskapsmuseet formidler E6-funnene med bl.a. midlertidige utstillinger ved utgravingsfelt.

Mer om E6-funn her 

 

 

Bilder