IPD gir tettere samhandling

– Skal vi greie å få ned kostnadene vesentlig i offentlige prosjekter, og samtidig sikre god kvalitet, krever det drastiske grep og nye gjennomføringsmodeller.

Advokat Jon Gresseth (foto over) fra Arntzen de Beshe var ikke til å misforstå da han 28. august orienterte Nye Veier Trøndelag om den såkalte IPD-modellen.

IPD står for Integrated Project Delivery og er utviklet (i California) for å fremme enda tettere samarbeid og økonomiske fellesinteresser mellom partene i bygg- og anleggsprosjekter – både i prosjekterings- og gjennomføringsfasen.

Med IPD tilstreber byggherre, entreprenør og rådgivergruppe full økonomisk integrasjon. Et vesentlig element her er at fortjeneste tidlig avtales og fordeles i fellesskap, og til slutt vil bli avgjort av hvordan prosjektet lykkes.

Ved hjelp av denne og andre mekanismer er entreprenør/rådgiver sikret mot direkte tap fordi prosjektet som sådan (byggherren) bærer risikoen. Samtidig begrenser partene sterkt adgangen til å rette økonomiske krav mot hverandre.

Andre viktige kjennetegn ved IPD-kontrakter er tidlig kontrahering av entreprenør og samlokalisering med Big Room, det vil si spesialtilpasset operativt samhandlingsrom for alle parter. Utstrakt bruk av åpen BIM i hele byggeprosessen er også vesentlig. Samtidig legges det stor vekt på utnytte metodene innen Lean Construction* og andre «buildingSMART»-verktøy.**

Så langt er bare ett norsk byggeprosjekt basert på IPD-modellen, nemlig sykehusutbyggingen i Tønsberg. Men ifølge advokat Gresseth viser erfaringene fra USA at flere prosjekter bør følge etter, også her i landet.

– Vi må tenke nytt når komplekse prosjekter planlegges og gjennomføres, og offentlige utbyggere bør gå foran, sier Gresseth. 

* Lean Construction er et konsept for prosessforbedring. Skal eliminere aktiviteter som ikke er verdiskapende, som unødvendige arbeidsoppgaver, unødige forflytninger av personer og materialer, venting og overproduksjon. Metodikken legger særlig vekt på arbeidsrekkefølge som gir flyt i produksjonen og kontinuerlig forbedring.

** buildingSMART er et internasjonalt digitalt initiativ for å oppnå bedre kvalitet til lavere pris i byggebransjen. Standardiserer teknologi, språk og prosess for å oppnå sømløs dataflyt mellom alle fag i hele verdikjeden i næringen. Vesentlig for åpen BIM.

Bilder