Bygger opp ny gård for E6-erstatning

– Det er destruktivt å kjempe mot staten når det uansett kommer ny vei tvers over eiendommen vår, sier gårdbruker Elling Nideng på Kvål i Melhus.

Etter krevende prosesser, har Nideng og Nye Veier kommet fram til en avtale begge parter kan godta. Den går i korthet ut på at gårdsbruket Nerkvål blir innløst for å gi plass til ny E6 mellom Kvål og Melhus sentrum.

Velger å se framover

For erstatningen – beløp vil ikke bli offentliggjort – bygger Nideng opp et helt nytt, moderne bruk på egen eiendom ved bredden av Gaula, rundt 500 meter fra den kommende motorveien.

– Dette har vært en vanskelig og langvarig sak for meg og familien. Men vi har valgt å se framover og funnet ut at salget også gir muligheter som ikke mange andre bønder får, sier Nideng (52). Han og kona har fem barn fra 14 til 23 år – flere av dem med sterk interesse for landbruket.

Dagens drift på Nerkvål er svært omfattende og variert, med ammekyr, sau, fjørfé, kornproduksjon og betydelige interesser i laksefisket i Gaula. I tida som kommer, vil Nideng også satse på melkeproduksjon.

Grunnervervet som Nye Veier gjennomfører, omfatter ett bolighus. stort fjøs og redskapshus. Dessuten avstår Nideng grunn til ny E6. Ifølge avtalen skal bygningene  være fraflyttet innen 1. september 2019.


NERKVÅL: Det innløste gårdsbruket Nerkvål ligger vest for tettbebyggelsen  på Kvål, der den nye E6-traséen er markert med gul linje. 

 Nye Veiers mest komplekse

– For oss i Nye Veier er dette den hittil mest komplekse avtalen om grunnerverv som vi har forhandlet fram, både i art og omfang, sier grunnerverver Lars H. Verkland.

Verken han eller Nideng legger skjul på at forhandlingene tidvis har vært utfordrende, slik det kan bli med landbrukseiendommer der tradisjoner og følelser spiller en viktig rolle. Likevel betegner Nideng dialogen med Nye Veier som «grei og profesjonell».

– Jeg er riktig nok stadig uenig i trasévalget for ny E6 gjennom Melhus, men har forståelse for at storsamfunnet trenger bedre infrastruktur, påpeker Nideng.

E6-start om et drøyt år

Nyveien mellom Kvål og Melhus sentrum (8 km) får trolig anleggsstart 3. kvartal 2019 og er ferdigbygd i ved årsskiftet 2020/2021.

Tilbudsprosessen er i gang, med frist for prekvalifisering om kort tid. Entreprenør/rådgiver blir valgt i desember i år, og for første gang i norsk anleggsbransje benyttes total samhandling i alle prosjektfaser – integrert prosjektleveranse (IPL).

Foto over:

I MÅL: – Dette var krevende, men vi kom i mål, og du kan fortsette gårdsdrifta på egen eiendom, sa Nye Veiers prosjektdirektør, Johan Arnt Vatnan, da han og Elling Nideng signerte avtalen 20. august. Ifølge Nideng starter arbeidet med ny gårdsvei allerede 21. august.

 
NORMALT: – Det er helt normalt med uenighet og langvarige forhandlinger når avtaler som dette skal inngås, poengterte advokat Pål Espås (stående t.v.) under signeringen. Ved siden av står grunnerverver Lars H. Verkland, Nye Veier.