Blir pådriver for innovasjon

– Nye Veier vil være en pådriver. Vi kommer til å utnytte de mulighetene vi har til å skape innovasjon i veiprosjektene våre.

Dette gjorde utbyggingssjef for E6 Ulsberg–Melhus, Lars Bjørgård, klart under et politikermøte 22. august. Møtet på Orkdals-fabrikken Washington Mills var det første i en serie, der NHO Trøndelag inviterer landsdelens stortingskandidater til sine medlemsbedrifter for å belyse ulik tematikk, denne gang: «Fremtidens arbeidsplasser krever robust infrastruktur.» Her var Nye Veier bedt om å innlede, sammen med flere næringslivsledere.

– Nye Veier har klare ambisjoner om å ferdigstille alle sine prosjekter innen 2027. Dette er åtte år tidligere enn Stortinget la opp til da det nye veiselskapet ble etablert. Men forutsetningen er som kjent at vi optimaliserer prosjektene våre, slik at de gir økt samfunnsnytte –samtidig som vi reduserer kostnadene med 20 prosent, poengterte Bjørgård.

Han kunne ellers opplyse at det blir lagt opp til to entrepriser på den første E6-strekningen Nye Veier skal bygge ut i Trøndelag: Ranheim–Åsen. Her er planen å lyse ut første anbud innen utgangen av 2017. Så blir det anleggsstart i 2019, med ferdig vei i 2025.

– For E6 Ulsberg–Melhus tar vi sikte på oppstart i 2021/22 med ferdigstillelse i 2027. For denne strekningen blir det to, tre eller fire entrepriser. Når den endelige kontraktsstrategien er klar i september/oktober, kan jeg være mer presis her, sa Bjørgård.

Om selve entreprisene til Nye Veier Trøndelag kunne han fortelle:

– Vi vil satse på totalentrepriser med samspill som gir mulighet for industrialisert prosjektering, bygging, drift og vedlikehold. Vi ønsker dessuten å involvere entreprenørene tidligst mulig, allerede på reguleringsplannivå, slik at de kan påvirke prosessen og bidra med gode, nytenkende løsninger.

Ifølge utbyggingssjefen er det viktig at entreprenør i større grad enn i dag kan tilpasse prosjektet til sitt driftsapparat. Bjørgård påpekte også at konkurranse om de beste tekniske løsningene gir produktivitetsutvikling i bransjen. Han la dessuten vekt på Nye Veiers ambisjon om å være fullt ut digitalisert i 2020.

– Med dette hjelper vi anleggsbransjen til å omstille seg raskere, og sette seg tydelige mål, fastslo Bjørgård.

Foto over:
LYDHØRE: En lydhør politikerforsamling lyttet til Nye Veiers Lars Bjørgård (stående t.v.). NHOs regiondirektør Tord Lien ledet møtet.

Bilder